Ligging & Omgeving

San Pietro is een klein dorpje te midden van de oude stadjes San Lorenzo, Pergola, Arcevia en Castelleone di Suasa. Voor boodschappen hoeft u maar 4 km te rijden naar San Lorenzo of Castelleone di Suasa. U vindt daar een supermarkt, een biologische groentewinkel, een bakker, een café, een postkantoor, een bank, etc.

Casa San Pietro ligt als laatste huis aan een onverharde weg (‘strada bianca’) die een kleine kilometer lang is. Het huis ligt enigszins beschut in een dal met een weids uitzicht op velden met tarwe, koriander, druiven en twee toppen van de Apennijnen: Monte Catria (1702 m) en Monte Acuto. Aan de achterzijde van het huis bevindt zich een klein eikenbos. Het huis van de buren ligt er 300 m vandaan.

San Pietro ligt op 1450 km van Utrecht. Het is gemakkelijk bereikbaar met vliegtuig of auto. Vliegen tussen Nederland (Weeze in Duitsland vlak bij Nijmegen) en San Pietro (Ancona, Falconara) kan gemakkelijk met Ryanair (2 x per week). Ook gaat er dagelijks een vlucht van Schiphol naar Bologna voor een zeer redelijke prijs.

Le Marche De regio Le Marche ligt in midden-Italië aan de Adriatische kust en is begrensd in het noorden door Emilia-Romagna, in het westen door Umbrië en Toscane en in het zuiden door de Abruzzen.

Natuur In Le Marche vindt u alles wat er in heel Italië aan natuur te vinden is. Heuvels en bergen in het westen, stranden aan de Adriatische kust. De mooie Frasassi-grotten bevinden zich op slechts 25 km van Casa San Pietro. Zie www.frasassi.com.

Zwemmen: In iets meer dan een half uur rijdt u naar het strand van Senigallia of Marotta.

Wandelen: Er kunnen vele mooie wandelingen worden gemaakt in de directe omgeving, bijvoorbeeld naar Palazzo of in de buurt van de Monte Catria (in zomer- en wintertijd is de top bereikbaar met een lift). Parco del Monte Conero is een prachtig natuurgebied.

Cultuur In Le Marche zijn er zoals overal in Italië vele markten, culturele festivals en dorpsfeesten (sagre): www.sagreinitalia.it.

In de oude universiteitsstad Urbino met het indrukwekkende Palazzo Ducale, waant u zich in het verleden. In dit Palazzo bevindt zich het Museo Nazionale delle Marche, met werken van Rafaello en Pierro della Francesca.

In Ostra Vetere, een op een heuvel gelegen stadje, prachtig verlicht in de avond met de indrukwekkende kerk als hoogste punt, worden veel muziekavonden op de centrale piazza georganiseerd. Avonden met authentieke Italiaanse muziek van alle genres, zijn vrij toegankelijk. Informatie via: www.ostravetere.com.

In Pesaro bevindt zich het geboortehuis van Rossini, bekend vanwege zijn vrolijke opera’s zoals de ‘Barbier van Sevilla’. Jaarlijks wordt hier in augustus het Rossini opera festival gehouden (www.rossinioperafestival.it)

Fano is een prettige badplaats, maar ook een plaats met bezienswaardigheden zoals de ‘Arco di Augusto’, de boog die in de eerste eeuw na Christus werd gebouwd ter ere van keizer Augustus. Breng ook een bezoek aan de 16e-eeuwse fontein van het geluk op de Piazza XX Settembre.

Senigallia is vooral de badplaats van de Italianen. Men is trots op zijn fluwelen strand. Er zijn veel mogelijkheden tot strandvermaak. De stad is ook zeer de moeite waard: er is een schitterend gerestaureerde burcht, waarin een historisch museum is ondergebracht. Achter de burcht ligt de Piazza del Duca, waarop een fontein met vier leeuwen staat.

Ancona is de hoofdstad van Le Marche en is vanaf de Romeinse tijd een belangrijke havenstad. In de buurt van Ancona kunt u het pelgrimsoord Loreto bezoeken. Naast Lourdes de meest bezochte bedevaartplaats in Europa. Op het centrale plein is een imposante basiliek gebouwd, waarbinnen het Santa Casa te bewonderen is, volgens overlevering het huisje van Jozef en Maria. In de Santa Casa bevindt zich de zwarte madonna van Loreto. Verder zijn de voormalige vissersplaatsjes Portonovo, Numana en Sirolo met hun schilderachtige baaien nu aantrekkelijke strandstadjes en daarom de moeite waard om te bezoeken.

Interessant is ook de stad Macerata. Een oude ommuurde stad die al in de 15e eeuw is ontstaan. Houdt U van opera dan moet u daar in de zomer zijn in het open Sferisterio theater, een voormalige sportarena voor lokale spelen uit 1819, voor het jaarlijkse operafestival.

De stad Ascoli Piceno, in het uiterste zuiden van Le Marche, heeft zijn oorsprong in de Romeinse tijd. Net zoals enkele Toscaanse steden zoals San Gimignano had de stad in de middeleeuwen meer dan 100 torens, waarvan er nu nog maar een paar over zijn. Een prachtige stad om te bezoeken en om een glas wijn te drinken op een van zijn indrukwekkende pleinen.

Pranzo e cena – Voor een goede lunch of diner kunt u terecht bij:

  • Piccolo Ranch in San Pietro (goede pizza’s, 1 km)
  • Nido dell’ Astore in Nidastore (2 km)
  • La Grotta di Loretello in Loretello (2km)
  • Gli Ippocastani (3 km)
  • La Cantina di Bacco in Ripalta (5 km)
  • Locanda San Martino in Montalfoglio (bij San Lorenzo, 8 km)
  • I Tigli in Corinaldo (10 km)
  • Amabile in Castello di Frontone (30 km)
  • Angolinosulmare, Da Carlo en La Tartana aan het strand van Senigallia (35 km)
  • Prima Secca in Torrette di Fano (luxe visrestaurant direct aan het strand, 40 km)
Kaart Le Marche Schapen van lokale boer Zonnebloemen Senigallia Urbino Twee werken van Rafaello Teatro Rossini, Pesaro Bologna Teatro Sferisterio Ascoli Piceno Goed glas wijn